Sergi Tarihi: 26 Nisan-30 Mayıs 2023
Yer: İzmir Sanat Galerisi
Açılış: 26 Nisan 2023, Çarşamba Saat: 18.00
Nuri Aslan
Resimlerinde çocukluğundan izler görüldüğünü ifade eden sanatçı yaşanmış olanla bilinmez gelecek arasında uzanmış bir ömrün film şeridine yenilerini ekleyerek ilerlediğini söyler. Sanat serüveni de bu minvalde sürmektedir. Gerek resim, gerek edebiyat alanında ürettiklerinin doğa ve kozmos bağlantılı olması bu olguların kendisinde bıraktığı izlerin yansıması olarak kabul edilebilir. Bunun yanında, doğanın bir parçası olan insanın kendi yaşam mekânı durumundaki doğaya hoyrat davranmasına tepki olarak kozmos ve gezegenimizin güzelliklerini hatırlatacak metaforlar kullanıyor. Bunu ‘’Doğadan Dokular’’, ‘’Yer ve Gök’’ adlı serilerinde işlemiştir. Bu sergide yer alan resimler bahsedilen bu serilerden yapılan bir seçkidir.
Mathieu T. Cambier
Fransız ve İngiliz bir aileye doğan Mathieu T. Cambier Londra’da ve Paris’te eğitim gördü. Akademik bir eğitim görmeye teşvik edilmesine rağmen gerçek tutkusu her zaman resim ve yazmak oldu. Mathieu’nun annesi hevesli bir ressamdı ve küçük yaştan itibaren Mathieu’yu resme ve güzel sanatlar eğitimi almaya yönlendirdi. Mathieu’nun resimleri, Britanya, Libya ve Borneo, ve Malezya ülkelerinde sergilendi. En yakınlardaki ‘Hayata Dönüş’ adlı sergisi Şangay’da sergilendi.
Mathieu’nun zengine ve şöhrete ilgisi yok. Onun ilgisi büyük çoğunluğumuzun varlığını sürdürdüğü sıradan dünyamızdaki güzelliği yakalamaya çalışmak; resimlerinde betimlediği Çin’de evlerinden işlerine yolculuk eden yolcular, İzmir’in dükkân önlerinde konaklayan sokak köpekleri örneklerindeki gibi... Ona göre gündelik hayatın içindeki konular değerli ve özgün.
‘Küçük yaşlardan itibaren zenginliğin ve şatafatın olduğumuzdan daha ilginç olduğu aşılandı bizlere. Oysa hayatta hiçbir şey şatafattan ve özgünlüğünü yitirmiş insanlardan daha sıkıcı olamaz.
Gerçek ise sıradan insanlar, sokaktaki yaşam ve rutin mekânlar ki bunlardır, tüm kültürlerin yürekleri ve
ruhları.’
Mathieu için, resim, hayatının son yirmi yılının günlüğü, hafızası olmuş durumdadır. Bazen gördüğü ya da buluştuğu arkadaşları, eşi dostu, ya da ilgilendiği, bulunduğu yerler, duygular ve mekânların ilhamı onu hemen hemen her gün resim yapmaya dürtüyor. Sanatçının resimlerini neredeyse kartpostallar olarak tanımlayabilirsiniz. Bu koleksiyondaki resimler İzmir’den bazı izlenimleri temsil ediyor, özellikle de mahallesi Karataş bu resimlere ilham verdi.
Özlem Kalmaz
Resimlerinde organik geri dönüşüm malzemeleriyle sanatsal üretimlerini yaparak, insanları organik
beslenme, giyinme, üretim ve yaşama daha bağlı kılma vurgusu yapmak ve günümüzün en can alıcı
sorunlarının başında gelen ekolojik yıkıma karşı duyarlılık yaratma temelinde tematik çalışmalar
yapmaktır. ‘‘Doğayla Barışmak Onu Korumaktır’’ adı altında yaptığı tuval resimleri, doğada oluşturduğu ve
çeşitli metaforik göndermeler içeren düzenlemeler sanatsal üretimlerimin başında gelmektedir.
Bunun yanında özellikle tuval resimlerinde kadını ön plana çıkarması bir yanıyla da insan doğa ilişkisinde
kadının doğaya daha barışçıl bir bağının olduğunu vurgulamaktadır.