SİNEMA
9.ULUSLARARASI ÇOCUK HAKLARI FİLM FESTİVALİ
Çocuk Hakları Film Festivali (ICRFF), yeni bir seçkiyle 20-27 Kasım tarihlerinde çevrimiçi olarak başlıyor.

Festivalde 29 film, 8 gün boyunca çocukların ve yetişkinlerin izlenimlerine açık olacak. Telif sahiplerinin özel izinleri ile orijinal dilde gösterime girecek filmlere, https://www.icrff.org adresinden Türkçe ve İngilizce altyazılı olarak ücretsiz erişim sağlanabilecek.

Bu yıl 9. kez düzenlenen festivalde Türkiye’nin yanı sıra ABD, Almanya, Arjantin, Filipinler, Fransa, İran, İspanya, İsveç, Macaristan, Portekiz, Rusya ve Yunanistan ülkelerinden gelen filmlerle çocuk haklarına yaklaşım biçimlerinden örneklere yer veriliyor. Programdaki film seçkileri, “Çocuk Yönetmenler”, “Yetişkin Gözünden Çocuk Hakları” ve “Kıtalar Seçkisi” “Çocuk Hakları Konulu Uzun Metraj Filmler” olarak alt başlıklara ayrılmış.

Çocukların katılım haklarını desteklemek amacıyla yer verilen “Çocuk Yönetmenler” bölümünde 18 yaş altındaki yönetmenlerin filmleri yer alıyor. Festivaldeki diğer filmler akademisyenler tarafından çocukların yaş gruplarına uygun olarak sınıflandırılmış. “Kıtalar Seçkisi” bölümünde ise, her kıtayı temsilen seçilen en iyi filmler ve yönetmenlerin çocuk haklarına ilişkin kişisel görüşlerinin içerdiği video mesajları izleyicilerle buluşturulacak.

Her yıl Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesinin bir maddesinin ele alındığı festivalde, bu yıl sözleşmenin 9. maddesi olan “Ana – baba ile yaşama hakkı”na dikkat çekiliyor. Temaya uygun geçmiş yıllarda yürütülen sergi, atölye, panel ve söyleşilerle çocuk hakları, hak ihlalleri ve çözüm önerilerinin gündeme getirilmesi pandemi nedeniyle bu yıl gerçekleştirilemeyecek.
Çocuk hakları ile ilgili sanatsal-kültürel üretimlerin artırılması hedeflenen festivalde kazanılan ödüller 27 Kasım saat 19.00’da, sosyal medya üzerinden açıklanacak.

Kendi alanında özel bir film arşivine sahip olan festival; Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü,  Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu, UNICEF Türkiye Milli Komitesi, Çocuk Hakları Kültür Sanat Derneği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile yürütülüyor.

Etkinlik
20 Kasım 2020, Cuma - 27 Kasım 2020, Cuma